When they’re not busy traveling to faraway locales, Shasta and Jen Scobie can almost always be found at the nearest (or furthest) thrift store, foraging for discarded pottery studios and other curious novelties. “I didn’t start traveling until my late 20s, but once I did, I made it a priority and collected many treasures over the years,” says Shasta, a strategic program manager for a tech company. And yet, the couple’s collection had little room to shine. “We had just three pieces of furniture: a bed, a couch and a table. Everything else was relegated to the sidelines and the house was more or less empty,” adds Jen, an engineering manager for a tech company. That is until the pandemic, when months of being indoors exposed the home’s shortcomings—and left them longing for a redesign. Luckily, they knew just the person for the job: dear friend and interior designer Nick Spain of multidisciplinary design studio, Arthur’s.

The couple—who share two cats and a dog—didn’t really have a brief. What they did have had complaints (about the house, not each other): The home lacked feeling, the furniture was mismatched, and the surfaces were too few to give their beloved travel souvenirs pride of place. “We imagined the home to be like a well-designed hotel lobby with lots of little spaces for lounging,” shares Shasta. “But other than that, we didn’t have many expectations.” For Nick, objects from the couple’s voyages served as the point of departure. “There are ways you can travel without going anywhere at all, or at least that was the hypothesis we had for the design,” he reveals.

The space nods to places around the world by way of a sky blue Anfibio sofa by Alessandro Becchi, Rrres rugs hand-crafted in Oaxaca, a Noguchi floor lamp, and Chandigarh chairs by Pierre Jeanneret. Floor-to-ceiling glass windows offer unhindered vistas of the rolling fields. The 20-foot-high ceiling wears original wood paneling. The custom console is by Casey Lurie Studio, while the rug to the side is by Nordic Knots.

The entrance is a clean and minimalist counterpoint to the home’s mid-century facade. Nick swapped out the original tiles for classic Saltillo ones, and softened the shell with a simple woven overhead fixture and a walnut bench.

The floor-to-ceiling fireplace in the living room was given a dramatic makeover with evocative dark tiles of lava rock.

Jen was particularly keen on incorporating touches of Hollywood Regency throughout the space. “She loves over-the-top flourishes, which is how we landed on gold fixtures and some of the bold patterns,” says Shasta, who himself favored more sentimentality related to travel. The double brief was no big deal for the designer, who was excited to figure out a way to marry Hollywood Regency romanticism with a minimal, modernist vibe that would sync with the home’s mid-century architecture.

“In the office, we skewed modernists, opting for a custom desk in walnut after our original one was canceled thanks to COVID,” says Nick.

An artwork titled Like A Fruit out of Season (2018) by Xochi Solis enlivens the wall of the office.

“We used the existing collection of objects and the memory of specific locales and travels to inform the project and its materials,” Nick explains. What he also did was ask (and answer) fantastically philosophical questions: How do the shapes of Meso-American pottery echo the modernist sculptures of a Barbara Hepworth–feeling vase? In what ways are works in the evocative Hollywood Regency style of Moroccan brass detailing? What vernacular cues does this very Joseph Eichler–seeming home share with the work of Barragán?

The philosophy lesson was worth it. Nick was able to create a cohesive aesthetic that drew from various corners of the world. In the living room, he clad the floor-to-ceiling fireplace in a dark evocative tile of lava rock, and then filled the space with a selection of classic items: a sky blue Anfibio sofa, Rrrres rugs hand-crafted in Oaxaca, a Noguchi floor lamp, and Chandigarh chairs by Pierre Jeanneret.

By Gundah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *